În luna decembrie se încheie jumătate din poliţele RCA pentru anul viitor. Asigurările auto (CASCO şi RCA) au continuat să reprezinte, şi în acest an, segmentul cel mai important în În luna decembrie se încheie jumătate din poliţele RCA pentru anul viitor.
Asigurările auto (CASCO şi RCA) au continuat să reprezinte, şi în acest an, segmentul cel mai important în cadrul asigurărilor generale, cu o pondere de 71% din totalul primelor de asigurări generale, în primele nouă luni.
Din totalul de 1,292 miliarde euro, cât reprezintă primele de asigurări în primele nouă luni ale acestui an, asigurările auto însumează 921 milioane de euro.
Poliţele RCA se vor scumpi cu circa 25%, conform surselor din piaţă. "Aceste majorări sunt cauzate de creşterea limitelor de răspundere civilă care se dublează faţă de 2007", explică pentru "Adevărul" Bogdan Stan, preşedinte Asitrans România (companie ce se va numi, din 2008 EuroIns România). Stan mai spune că această creştere este generată şi de daunele foarte mari înregistrate în 2007, dar şi din cauza pretenţiilor tot mai mari pentru vătămări corporale.
Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) acoperă în continuare circa 85% din parcul de maşini înmatriculate în România, în contextul în care numărul de poliţe RCA semnate a urcat cu 2% în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007. Până la 1 octombrie 2007 au fost semnate 3,328 milioane poliţe de asigurare RCA, iar daunele brute plătite din RCA au însumat 260 milioane de euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Companiile încearcă să compenseze majorările
Plata în rate, bonus-malus, RCA şi CASCO pe perioade limitate, acestea ar fi ofertele companiilor ca o recompensă a majorării preţurilor poliţelor auto. Allianz-Ţiriac, una dintre companiile care realizează volume mari pe segmentul auto şi care a introdus, pentru