Traficul de voce din retelele de telefonie mobila isi mentine ritmul ascendent, durata convorbirilor realizate in primele sase luni ale acestui an ajungand la 9,7 miliarde minute, potrivit unui raport al Autoritatii de Reglementare (ANRCTI). De cealalta parte, traficul de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa a ajuns la 3,9 miliarde minute, in scadere cu circa 8% fata de sfarsitul anului trecut.
Conform acestui raport, in primul semestru din acest an, traficul total realizat în retelele mobile de telefonie (exclusiv roaming) a atins valoarea de 9,7 miliarde minute, in crestere cu 24% fata de rezultatul inregistrat in semestrul al doilea anului trecut. Traficul catre retelele proprii detine atat cea mai mare pondere (79,3%), cat si cea mai insemnata evolutie (+25,8%) fata de perioada precedenta.
Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat în retelele mobile, urmat de traficul catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment înregistrând cresteri comparativ cu perioada anterioara. Ca urmare a ratei semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (+12%), institutia de reglementare spune ca, media lunara a traficului de voce originat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu opt minute, ajungând la o ora si 23 de minute.
Utilizatorii de telefonie mobila din Romania: 6,5 milioane cu abonament, 13 milioane cu cartele preplatite
Dupa primele sase luni ale acestui an, numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila (numar de cartele SIM active aferente numarului total de abonamente si cartele preplatite comercializate) a atins valoarea de 19,5 milioane, in crestere cu 12% fata de 31 decem