1. De ce n-au mers romanii la referendum daca sondajele arata ca majoritatea lor vrea vot uninominal?
- Daca regele Midas a fost blestemat sa transforme in aur tot ce atinge, politicienii romani, chiar si cei bine intentionati, par sortiti sa transforme orice metal nobil in tinichea. Cum altfel s-ar putea explica esecul unei cauze atat de populare ca votul uninominal?
Responsabilitatea pentru invalidarea referendumului o poarta atat presedintele Traian Basescu, cat si adversarii sai politici. Seful statului a gresit fundamental crezand ca batalia este castigata din start si nu necesita eforturi majore din partea sa si a echipei sale. A fost o abordare superficiala, bazata pe supraestimarea fortelor proprii si subestimarea fortelor de manipulare si distrugere ale adversarilor sai. Pentru ca votul uninominal sa devina o cauza nationala care sa aduca peste 9 milioane de oameni la vot ar fi trebuit ca el sa faca obiectul unei campanii de informare si dezbateri publice inca din momentul in care presedintele a lansat aceasta idee. Or, nu a fost asa: subiectul a fost reluat periodic, in salturi, fara nici un efort de mobilizare constanta a energiilor civice. Mai mult, prin primavara, Traian Basescu parea el insusi convins de proiectul Asociatiei Pro Democratia, pe motiv ca acesta era preferat de toate partidele. Ideea uninominalului de tip francez - cu doua tururi de scrutin - a aparut de fapt pe ultima suta de metri, cu putin timp inainte de lansarea oficiala a referendumului. De aici si caracterul improvizat si hei-rupist al campaniei prezidentiale.
In al doilea rand, presedintele Basescu ar fi putut sti dinainte ca nu va putea mobiliza peste 50% din electorat pentru uninominal, de vreme ce nici la 19 mai nu a reusit sa aduca la urne macar jumatate din alegatori, in imprejurarile dramatice ale unui referendum cu miza majora, cum era cel privitor la s