>> "Adevărul" şi Radio France Internationale au continuat seria dezbaterilor "Eurocafe". La Craiova am discutat cu oficialităţile despre violenţă şi securitatea cetăţeanului. Caravana RFI >> "Adevărul" şi Radio France Internationale au continuat seria dezbaterilor "Eurocafe". La Craiova am discutat cu oficialităţile despre violenţă şi securitatea cetăţeanului.
Caravana RFI şi "Adevărul" s-a deplasat la Craiova pentru a discuta despre "industria delincvenţei" şi siguranţa cetăţeanului în municipiul care pare să fie cel mai afectat de lupte de stradă.
În timp ce autorităţile au recunoscut, mai serios, mai cu jumătate de gură, că există o problemă cu violenţa, consilierul prefectului judeţului Dolj pe probleme de rromi a încercat să explice evenimentele din Craiova prin prisma tradiţiilor comunităţii rrome. Toţi cei prezenţi au afirmat, însă, că în Dolj nu există o "industrie a delincvenţei".
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a început discuţia destul de tranşant. Problema cu violenţele de stradă nu aparţine exclusiv unui judeţ, ci întregului aparat birocratic al statului. "Acum, problema este mai diferită decât se pune la Bucureşti.
Aceasta este o comunitate mică. (…) De aceea spun că este o problemă care nu aparţine numai poliţiei judeţene, aparţine şi guvernului, şi parlamentului, care, în regim de urgenţă, trebuie să dea nişte legi, după care sigur putem să vorbim despre implicarea poliţiei judeţene, despre modul în care, de fiecare dată când au făcut o razie în oraş şi au confiscat nu ştiu câte pistoale, bâte şi alte chestiuni, două săptămâni a fost mai linişte în oraş", a explicat Prioteasa. Părerea sa a fost mai mult sau mai puţin împărtăşită de ceilalţi participanţi.
"Şomajul e de vină"
Şeful poliţiei judeţene, comisarul-şef Georgel Enescu, a găsit o altă motivaţie decât vidul legislativ pentru valu