Dupa zece ani de detentie, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a parasit, ieri, definitiv Penitenciarul Rahova. "Am facut zece ani de puscarie pentru ca mi-am facut datoria de lider de sindicat", au fost primele cuvinte rostite de el la iesirea din inchisoare. El a terminat de executat o pedeapsa contopita in 2005 de Curtea de Apel Bucuresti primita pentru organizarea mineriadei din 1991 si a celei din 1999, de la Costesti.
Liderii de sindicat din Valea Jiului au primit cu entuziasm vestea ca "Luceafarul Huilei" si-a terminat de ispasit pedeapsa. Presedintele Ligii Minerilor din Valea Jiului, Zoltan Lacatas, a declarat ca se bucura pentru eliberarea lui Cozma, insa sustine ca acesta ar fi fost condamnat pe nedrept la o pedeapsa "exagerata" in raport cu faptele sale. In schimb, Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania a contestat eliberarea lui Cozma, sustinand ca aceasta arata ca "justitia din Romania are reprezentanti corupti si executanti ai politicului, ai lui Ion Iliescu si PSD".
Cei mai bucurosi de eliberarea lui Cozma au fost insa minerii disponibilizati, care sustin ca "toata lumea este alaturi de el" si ca "daca ar veni aici am duce si noi o viata mai buna".
Acest lucru este insa imposibil, pentru ca, potrivit avocatului sau, Adrian Roseti, liderul minerilor din Valea Jiului are interdictie de a intra in Bucuresti si Petrosani timp de sapte ani dupa punerea in libertate. In plus, Cozma este lipsit pana in 2014 de anumite drepturi cetatenesti.
Aparatorul lui Cozma a spus ca interdictiile ar trebui anulate. Unul dintre motivele invocate de avocatul Adrian Roseti a fost faptul ca parintii lui Cozma sunt inmormantati la Petrila, iar pentru a ajunge acolo "Luceafarul huilei" ar trebui sa treaca prin Petrosani. De asemenea, Adrian Roseti a precizat ca Miron Cozma are in Bucuresti mai multe dosare pe r