Comisia Europeana prezinta, luni, ministrilor responsabili cu energia o informare despre proiectul conductei Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale dinspre Marea Caspica spre Europa.
Rador transmite ca subiectul a fost trecut pe ordinea de zi a reuniunii lunare a ministrilor energiei la solicitarea Romaniei si Austriei, direct interesate de acest proiect. Conducta ar urma sa treaca prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Proiectul conductei de gaz face parte din strategia UE de diversificare a surselor de energie pentru a-si reduce dependenta fata de Rusia si a devenit o prioritate in cadrul retelei transeuropene de energie.
Recent, comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, declara ca in 2009 ar putea incepe constructia gazoductului Nabucco si ca in 2015 proiectul ar putea fi incheiat.
Pe de alta parte, revista economica Wirtschaft Woche afirma in editia sa de luni ca Gaz de France ar putea fi indepartata din proiectul de constructie a gazoductului Nabucco in favoarea companiei germane RWE.
Publicatia sustine ca decizia ar putea fi rezultatul vointei politice a unuia dintre partenerii consortiului, grupul turc Botas, de a indeparta Franta, dar ar putea fi si dorinta presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care doreste mai degraba sa sustina importurile de gaze naturale din Algeria.
Proiectul Nabucco prevede constructia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 3.300 km, care sa transporte gaze din Orientul Mijlociu si din Asia in UE. Comisia Europeana prezinta, luni, ministrilor responsabili cu energia o informare despre proiectul conductei Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale dinspre Marea Caspica spre Europa.
Rador transmite ca subiectul a fost trecut pe ordinea de zi a reuniunii lunare a ministrilor energiei la solicitarea Romaniei si Austriei,