Directorul Proiectului de Dezvoltare Forestieră spune că suntem datori să valorificăm resursele naturii. Prin Proiectul de Dezvoltare Forestieră s-au iniţiat cursuri de pregătire pentru Directorul Proiectului de Dezvoltare Forestieră spune că suntem datori să valorificăm resursele naturii.
Prin Proiectul de Dezvoltare Forestieră s-au iniţiat cursuri de pregătire pentru angajaţii din domeniu şi un sistem informatic generalizat. Au fost refăcute drumuri forestiere şi au fost înfiinţate asociaţii pentru administrarea terenurilor. Însă Bogdan Popa, directorul proiectului, crede că o gospodărire durabilă trebuie susţinută de legi care să încurajeze gândirea pozitivă a proprietarilor de păduri.
- De ce se spune că proprietarii taie ilegal pădurile?
- Există tendinţa de a se tăia mai mult decât trebuie, care pleacă din dorinţa proprietarilor de a se îmbogăţi foarte repede. Legea e permisivă, chiar dacă încearcă să interzică anumite situaţii. Iată un exemplu: chiar dacă eşti pe proprietatea ta, eşti pedepsit dacă tai din pădure. În mod normal, poţi să tai dacă te duci la un administrator atestat care să facă mai întâi o evaluare.
Dacă tai fără să respecţi anumite etape, e contravenţie, poate să fie şi infracţiune, în funcţie de cantitatea pe care o tai. Tu te superi, că eşti pe pământul tău, te duci în instanţă şi instanţa are cam aceeaşi reacţie: e pământul omului şi face ce vrea cu el. Mai bine îi dăm un avertisment decât să-l trimitem la închisoare. Aici este problema. Numai un dialog permanent, prin care să învăţăm unii de la alţii, ne poate arăta soluţia pentru protejarea pădurilor.
- Care e diferenţa între "defrişare" şi "tăiere rasă"?
- În termenii noştri, "defrişare" înseamnă când distrugi toată pădurea şi nu mai plantezi nimic, şi transformi terenul în altceva, iar "tăierea rasă" poate fi considerată un tratament, la