Piata locala de pensii private are sanse sa ajunga una dintre cele mai concentrate din intreaga Europa Centrala si de Est. In regiune, o treime dintre fondurile de pe piata cumuleaza peste 75% din numarul de participanti si din activele nete totale.
Cu o participare de 3-3,5 milioane de salariati la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), Romania va ocupa curand locul doi in regiune la acest capitol, in urma Poloniei (13 milioane de participanti) si in fata Ungariei (2,8 milioane). De asemenea, piata locala de pensii private ar putea fi una dintre cele mai concentrate din regiune, conform statisticilor.
Chiar daca numarul total de participanti la fondurile de pensii private (pilonul II) va fi de numai trei milioane la finele campaniei de aderare initiala (ianuarie 2008), Romania tot va fi a doua piata din regiune ca numar de membri in aceste fonduri, conform datelor centralizate de ZIARUL FINANCIAR de la autoritatile de supraveghere a pietelor din Europa Centrala si de Est.
Polonia, care a introdus pilonul II in 1999, este tara cu care Romania este cel mai des comparata cand vine vorba de pensiile private. Piata poloneza are acum aproape 13,1 milioane de participanti la cele 15 fonduri, in crestere cu 2,7 milioane (plus 26%) fata de finele anului 1999. Polonia este cea mai mare piata de profil din regiune, atat ca numar de aderenti la fondurile private de pensii, cat si dupa activele nete totale ale acestora.
Activele pietei poloneze au depasit 39,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii octombrie, in crestere cu aproape 9 miliarde de euro fata de inceputul anului acesta. Baza de plecare a fost insa redusa: in primul an de colectare a contributiilor la aceste fonduri din Polonia (1999), activele totale ale pietei erau de numai 541 de milioane de euro. Spre comparatie, fondurile de pensii private obligatorii din Roman