Un Craciun de ciocolata
Tort de ciocolata
Ingrediente (pentru 5-6 persoane): Pentru blat: 125 g nuci tocate prin masina de macinat nuci (pudra), 125 g zahar, 100 g ciocolata amaruie, 85 g unt, 4 oua, 40 g cacao, 1 dl frisca nebatuta, 50 g faina. Pentru crema: 250 g ciocolata neagra, amaruie, 2,5 dl frisca nebatuta, 60 g unt.
Mod de preparare: * Preparati blatul. Ungeti cu unt o forma rotunda cu pereti detasabili (diametrul: 24 cm) si incingeti cuptorul la 190gr.. * Amestecati faina cu praful de cacao, spargeti ouale, puneti albusurile intr-un castron si lasati galbenusurile in jumatatile de coaja. * Rupeti ciocolata bucatele, topiti-o pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde, adaugati untul, frecati-le bine si pe urma incorporati frisca nebatuta si amestecati. * Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si adaugati faina + praful de cacao, amestecand intruna. Incorporati aluatul astfel obtinut in crema de ciocolata preparata anterior si adaugati apoi, usor, albusurile batute spuma. Turnati aluatul in forma, neteziti-l la suprafata, dati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 35-40 de minute. * Scoateti blatul din cuptor, lasati-l aproximativ 10 minute, puneti-l, caldut, pe un platou si lasati-l sa se raceasca. * Preparati crema: rupeti ciocolata bucatele intr-un castron. Puneti 1,5 dl de frisca nebatuta pe foc, lasati-o sa dea in clocot si turnati-o peste ciocolata. Lasati-o sa se odihneasca un minut, adaugati untul, amestecati si lasati crema sa se intareasca. * Taiati blatul racit in doua (pe orizontala) si lasati jumatatea inferioara pe platou. Bateti cu telul frisca ramasa, incorporati-o in crema de ciocolata, intindeti-o pe jumatatea de blat de pe platou si lasati-o, la rece, sa se intareasca. Asezati deasupra jumatatea superioara si lasati tortul sa se odihneasca circa 2 ore la rece. * Inainte de a-l servi, pudrati totul cu caca