Cu o mie de ani in urma, calatoria de la Roma la Constantinopol era plina de primejdii si dura cateva luni. De exemplu, la inceputul lunii ianuarie 1054, Papa Leon al IX-lea il trimitea la Constantinopol, la tratative cu bizantinii, pe Cardinalul Humbert. Abia sase luni mai tarziu, pe 16 iulie, in numele Papei Leon al IX-lea, Cardinalul Humbert depunea pe altarul Sfintei Sofia decizia de excomunicare a Patriarhului Cerularie. Pe 24 iulie, Patriarhul Celularie il excomunica, la randul lui, pe Leon al IX-lea. Dar Papa Leon al IX-lea murise inca de pe 19 aprilie, cu trei luni inainte de a excomunica si de a fi excomunicat. Astfel de episoade ar fi de neimaginat astazi, cand practic nu mai exista obstacole in calea transmiterii de informatii. Nu e chiar asa.
Desi accesibil pe internet, documentul comun semnat luna trecuta la Ravenna de catolici si ortodocsi, care mentioneaza primatul Romei din primul mileniu crestin, a produs neliniste si confuzie in unele cercuri ortodoxe. Reactiile de pe diferite forumuri au amintit de fractura din sanul Bisericii Ortodoxe Romane si de campania dusa impotriva actualului patriarh, inclusiv prin afise defaimatoare care-l acuzau a fi vandut catolicilor sau masoneriei.
Dar intalnirea de la Ravenna nu a fost una de taina, la care s-ar fi negociat dreapta credinta a romanilor, ci parte a unui dialog teologic oficial, numit si "dialogul adevarului", inceput in noiembrie 1979. Reprezentantii Patriarhiei Romane nu au participat la Ravenna sub acoperire, cu vreo misiune secreta doar de Daniel si ei stiuta, ci alaturi de mitropoliti, episcopi si teologi care reprezentau Constantinopolul, Alexandria, Antiohia, Ierusalimul, Serbia, Georgia s.a.m.d. Trimisii Patriarhiei Moscovei s-au retras de la lucrari, dar nu pentru ca ar fi refuzat dialogul cu catolicii, ci din cauza unor neintelegeri din sanul ortodoxiei.
In Romania,