Europa propune obiective ambiţioase la Conferinţa mondială asupra Schimbării Climei.
Reprezentanţi din aproximativ 190 de state încep astăzi, pe insula indoneziană Bali, discuţiile în vederea schiţării unui nou acord internaţional pentru limitarea schimbărilor climatice.
Discuţiile asupra măsurilor ce trebuie luate pentru combaterea încălzirii globale pleacă de la fragila premisă unanim acceptată că un nou document internaţional în acest domeniu trebuie realizat până în 2009, în condiţiile în care Protocolul de la Kyoto expiră în anul 2012, precizează Reuters.
Lumea se confruntă deja cu masive crize de apă cauzate de dispariţia unor gheţari - sute de milioane de oameni vor fi afectaţi în viitorul apropiat. Planeta va număra curând cu 30 la sută mai puţine specii de plante şi animale. Pădurile tropicale vor dispărea văzând cu ochii, în absenţa apei freatice. Toate acestea, plus alte ameninţări poate chiar mai grave, vor face parte din cotidian în numai câteva decenii, avertizează Grupul Interguvernamental de experţi pentru studierea modificării climei (IPCC).
Un viitor mai sumbrudecât cel anunţat
Specialiştii IPCC au recunoscut că au comis o eroare de apreciere: viitorul omenirii va fi, de fapt, şi mai sumbru decât se prognozase anterior. Predicţiile se bazaseră pe menţinerea nivelului actual al emisiilor de gaze cu efect de seră, numai că acesta continuă să crească anual cu 3 procente. „Oamenii de ştiinţă ne spun că avem doar o mică fereastră de timp în care putem acţiona“, a declarat pentru „Der Spiegel“ secretarul executiv al Convenţiei-Cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbării climatului (UNFCCC). „Dispunem de 10 sau 15 ani pentru a întoarce emisiile globale de pe panta lor ascendentă într-una dramatic descendentă“, a adăugat el.
Europa, ambiţii mari
Peste 10.000 de diplom