Protejează autocraţii bogaţi, otrăveşte mediul înconjurător şi alimentează conflicte internaţionale. Dar nu falsa ameninţare a lipsei petrolului sau apariţia axei de energie asiatice va Protejează autocraţii bogaţi, otrăveşte mediul înconjurător şi alimentează conflicte internaţionale. Dar nu falsa ameninţare a lipsei petrolului sau apariţia axei de energie asiatice va convinge lumea să renunţe într-un final la petrol. O revoluţie auto cu centre în Silicon Valley şi Shang-hai poate pune capăt dependenţei definitorii a acestei epoci.
...Rusia produce cam 10 milioane de barili de petrol pe zi, practic la egalitate cu Arabia Saudită. Dar nu va putea menţine la nesfârşit o asemenea producţie. Deşi Rusia a erodat într-adevăr cota globală de piaţă a OPEC de când a început să-şi crească pe tăcute producţia, în 2000, nu poate prelua locul dominant al Arabiei Saudite de pe piaţa mondială de petrol. Pentru că Rusia stă pe aproximativ 5% din rezervele mondiale de petrol, în comparaţie cu cele 25% ale Arabiei Saudite.
În acest moment, Rusia este un călăreţ liber, pompând fără reţinere ca să profite de preţurile ridicate pe care le-a făcut posibile cererea globală. (...)Deşi Europei îi este teamă că Rusia ar putea instala un embargo pe gaze, n-ar trebui să se teamă: conductele de petrol sunt săbii cu două tăişuri. Un furnizor care-şi întrerupe serviciile pentru cel mai bun client nu-şi va mai putea recupera veniturile.
Până la urmă, gazele naturale nu pot ajunge decât acolo unde le duc conductele, şi acesta e motivul pentru care Uniunea Sovietică nu a îndrăznit niciodată să taie alimentarea cu gaze a Germaniei, nici măcar în mijlocul Războiului Rece. {i, lăsând la o parte ameninţările fără fond, acesta este motivul pentru care rezervele de gaze naturale ale Europei nu sunt în prezent supuse niciunui pericol.
(...)"Maşinile h