Consumul termic poate fi redus cu până la 19% faţă de imobilele vechi. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Consumul de energie termică în apartamentele situate în blocurile noi poate fi cu 19% mai mic decât în imobilele construite înainte de 1989, susţin specialiştii din domeniu.
Aceştia avertizează însă că, pentru o astfel de economie, nu este nevoie de echipamente deosebit de performante şi scumpe: soluţia este aerul condiţionat, alături de centrala de apartament sau chiar cea locală, de bloc.
Combinaţia este accesibilă din punct de vedere al preţului şi evită interminabilele discuţii cu vecinii care pot apărea în primele zile reci, care sunt, de altfel, şi cele mai scumpe. Explicaţia este simplă: instalaţia are nevoie de circa trei ore pentru a funcţiona corespunzător, ceea ce presupune un consum suplimentar la pornire, care nu se motivează atunci când afară se încălzeşte din nou. Mai ales că, după oprire, ar mai fi alte trei ore, timp în care locatarii vor ţine geamurile deschise.
„Pentru a evita aceste costuri, proprietarul apartamentului ar putea utiliza, în acest timp, aerul condiţionat, în funcţie de necesităţi. Fiecare proprietar va consuma astfel cât consideră de cuviinţă“, spune inginerul Horia Creţu, de la compania Asco Construcţii.
Această variantă presupune însă şi un risc: suprasolicitarea retelelor de energie electrică.
VARIANTE
Centrale clasice sau tehnologii ecologice
Este foarte greu să-ţi dai seama dacă viitoarea locuinţă este sau nu izolată corespunzător, confortul termic depinzând de o serie de factori.
„Există nişte standarde pe care, în general, le respectă toţi investitorii. Unii ţin cont şi de alţi factori care modifică aceste calcule - cum ar fi, de exemplu, mărimea geamurilor -, în timp ce alţii se limitează la normele impuse“