In perioada 1951-1989 s-au construit in Romania aproape trei milioane de apartamente, care reprezinta marea majoritate a fondului locativ actual. "Fabrica de apartamente" a regimului comunist a avut un ritm mediu de constructie de 205 apartament
In Capitala s-au construit cel putin 27.000 de apartamente pe an, dintr-un total national mediu de 75.000 de unitati, din anii '50 pana in '89, adica o dinamica de 74 de apartamente pe zi, fata de 2.500 de locuinte pe an in acest moment, respectiv aproape 7 apartamente sau case pe zi.
Statul comunist a cheltuit cel putin 1,1 miliarde de euro anual pentru constructia "cutiilor de chibrite" din Bucuresti, valoare calculata la un cost actual de constructie de 600 de euro pe mp si o suprafata medie de 70 de mp construiti a unui apartament. La nivel national valoarea depaseste cifra de cinci miliarde de euro anual. Valoarea de piata a apartamentelor din Capitala ar urca astazi pana la cel putin trei miliarde de euro, an de an.
La ora actuala se construiesc circa 2.500 de unitati locative pe an in Capitala, deci si apartamente si vile, urmand ca in urmatorii doi ani ritmul sa creasca pana la 5.000 de locuinte in 2009.
Investitiile conducerii comuniste au fost insa suportate de catre populatie prin privarea de produse datorata campaniilor masive de export a produselor locale, lasand rafturile din magazine goale.
"Inceputul anilor '70 reprezinta inceputul perioadei de criza, atat in constructii cat si in general, cand pentru investitii fastuoase se fac mari imprumuturi externe care apoi, in ambitiile fostilor conducatori, sunt platite infometand poporul", a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
In ceea ce priveste calitatea noilor locuinte, parerile sunt impartite. In timp ce dezvoltatorii promoveaza proiectele ca fiind moderne si cu un