Lumea consuma mai mult decat produce, iar preturile la alimente ar putea creste in din cauza modificarilor climaterice si a extinderii culturilor folosite pentru fabricarea biocombustibililor, sporind riscurile aparitiei tensiunilor sociale, reiese dintr-un studiu publicat marti, citat de Reuters.
Extinderea culturilor agricole folosite pentru productia de biocombustibil ar putea duce la majorarea pretului la porumb cu doua treimi pana in 2020, urcand si costurile pentru seminte folosite la productia de ulei cu aproximativ 50%, subventiile acordate industriei agricole transformandu-se in veritabile taxe pentru saraci, arata International Food Policy Research Institute intr-un studiu publicat
marti.
Stocurile globale de cereale, unul dintre elementele de baza ale luptei impotriva foametei pe plan global, au scazut pana la cel mai redus nivel atins din anii 1980 din cauza reducerii teritoriilor cultivate si a conditiilor meteorologice nefavorabile, a declarat directorul general al institutului, Joachim von Braun.
"Lumea mananca momentan mai mult decat produce si in urmatorii cinci-sase ani, acest lucru va avea efecte asupra stocurilor globale de cereale, care vor scadea. Acest lucru nu poate continua, pentru ca in curand stocurile vor fi epuizate", a declarat acesta cu ocazia unei conferinte din Beijing.
State precum Mexicul au fost deja confruntate cu revolte cauzate de majorarea preturilor la alimente, a adaugat von Braun.
"Vremurile in care preturile la alimente scadeau ar putea fi deja istorie", a precizat von Braun, principal autor al studiului "World Food Situation".
"Cresterea considerabila a cererii pentru alimente, atat pentru oameni cat si pentru animale, precum si pentru combustibili, a dus recent la o majorare substantiala a preturilor. Modificarile climaterice vor avea de asemenea un i