O substanţă chimică foarte comună, numită acrilamidă, care se găseşte în mâncarea prăjită sau în cea făcută la grătar măreşte de două ori riscul apariţiei cancerului la femei, relevă un studiu olandez. Cu cinci ani în urmă, cercetătorii au anunţat că multe dintre alimentele moderne conţin acrilamidă, o substanţă foarte nocivă corpului uman. Noul studiu vine şi confirmă ceea ce se bănuia cu cinci ani în urmă, şi anume că acrilamida este o substanţă cancerigenă.
Studiul olandez a fost făcut cu participarea a 120.000 de persoane, dintre jumătate, femei. Voluntarii aveau vârste cuprinse între 55 şi 70 de ani. La începutul studiului, voluntarii au completat un chestionar despre ce mâncare consumă, pentru a se stabili „ingestia” de acrilamidă. După aceea, timp de 11 ani a fost urmărită evoluţia sănătăţii voluntarilor. S-a observat că 1.832 de femei au făcut cancer la sân, iar 300 au făcut cancer ovarian. Cele care s-au îmbolnăvit consumau, în medie, 40 de mg de acrilamidă zilnic.
Rezultatele studiului au arătat o legătură directă între consumul de acrilamidă şi de apariţia cancerului ovarian. Cercetările au arătat că acrilamida se găseşte în pâine, în carnea şi în cartofii prăjiţi şi în alte mâncăruri prăjite, coapte sau făcute la grătar. Studiul olandez a dus la concluzia că femeile care consumau mâncăruri ce conţineau cantităţi mari de acrilamidă erau de două ori mai predispuse să facă cancer faţă de cele care ingerau cantităţi mai mici din substanţa toxică.
În urma rezultatelor, Uniunea Europeană a sfătuit populaţia să nu mai consume pâine prăjită şi chipsuri, pentru că aceste două alimente conţin cele mai mari nivele de acrilamidă. De asemenea, este recomandat să se consume mâncare făcută în casă, pentru că în ea sunt cantităţi mult mai mici de acrilamidă decât în mâncarea fast-food şi cea de la restaurant. Însă, trebuie ştiut că este imposibil ca