Contractul prin care OMV a cumparat Petrom in 2004 ar putea fi reziliat! Desi poate parea incredibil, marti, o propunere de lege de reziliere a contractului de privatizare a Petrom a trecut de Senat, prin aprobare tacita.
Practic, termenul in care proiectul de lege, propus de cativa parlamentari PRM, trebuia dezbatut si supus votului Senatului a expirat marti, legea fiind astfel considerata aprobata de forul legislativ.
Propunerea mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a intra in vigoare, insa, daca va trece si de deputati, contractul de privatizare ar fi reziliat unilateral de catre statul roman. Ceea ce ar duce la un adevarat scandal, punand semne de intrebare serioase asupra seriozitatii autoritatilor romane.
Reamintim ca austriecii de la OMV au cumparat, in 2004, pachetul majoritar de actiuni al Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania.
Ulterior, atat pretul platit de compania austriaca - circa 700 de milioane de euro -, cat si conditiile in care a fost vanduta cea mai mare companie petroliera romaneasca au fost contestate, fiind infiintata si o comisie parlamentara de ancheta a acestei vanzari.
Recent, comisia speciala a emis un prim raport, in care cerea rezilierea contractului OMV - Petrom. Raportul in cauza a fost insa retrimis la comisie, din cauza unor vicii procedurale, un nou raport urmand sa fie finalizat si inaintat plenului Senatului in vara lui 2008.
In replica, reprezentantii companiei s-au limitat la a aduce aminte ca atat Guvernul, cat si Parlamentul au aprobat contractul de privatizare a Petrom.
Procesul de privatizare a Petrom a fost transparent si monitorizat constant de institutii internationale cum ar fi FMI, Banca Mondiala sau BERD si a fost aprobat de Guvernul si Parlamentul Romaniei, a declarat, marti, directorul de comunicare al c