Senatorii şi deputaţii cu proprietăţi în Bucureşti ar putea să nu mai beneficieze de indemnizaţia pentru chirie
Pentru prima oară de la debutul scandalului aleşilor chiriaşi-proprietari, a fost propusă o soluţie. Parlamentarilor care deţin proprietăţi în Bucureşti ar putea să le fie interzisă decontarea chiriei. Propunerea a venit din partea Comisiei pentru Regulamentul Camerei Deputaţilor, care a analizat, ieri, dispoziţiile din Statutul parlamentarilor referitoare la cazarea acestora.
Membrii Comisiei au stabilit că este abatere situaţia unui deputat sau senator care a încasat indemnizaţia pentru chirie şi are domiciliul în Bucureşti, şi, în acelaşi timp, au apreciat că acei aleşi care deţin case în Capitală şi nu au aici domiciliul nu trebuie să mai beneficieze de bani pentru chirie, cum procedează în prezent.
Prin urmare, ei au propus modificarea Statutului, punctul lor de vedere venind în contradicţie cu cel adoptat, luni, de Comisia juridică ai căror membri hotărâseră, în unanimitate, că parlamentarii care au proprietăţi în Bucureşti şi-şi decontează, totodată, 25 de milioane de lei vechi pentru chirie sunt în legalitate.
Soluţia: hotelul parlamentarilor
Preşedintele Comisiei pentru Regulament, social-democratul Ioan Bivolaru, a arătat, totuşi, că acest principiu de a asigura cazarea gratuită parlamentarilor care nu au domiciliul în Capitală a fost introdus încă din 1990, el subliniind că nu este „o invenţie românească”, ci se aplică şi în alte ţări, cum ar fi în Franţa. Poziţia adoptată ieri urmează să fie pusă în acord cu cea a Comisiei juridice şi cu cea a Comisiei pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor.
„Vom discuta din nou această problemă pentru a ajunge la un punct de vedere unitar care va fi înaintat Biroului Permanent”, a precizat Bivolaru. Comisia pentru Regulament a mai propus şi urgentarea finalizării investiţi