Jumătate dintre bolnavii trataţi în spitalele ieşene şi care au nevoie de transfuzii de sânge sunt la limita dintre viaţă şi moarte.
Medicii recunosc că toate eforturilede sensibilizare a societăţii civilepentru donarea de sânge îipun uneori în situaţia de a pierdebolnavi.„La noi ajung cei cu hemoragiidigestive, cu ciroze, care au nevoieşi de câte 4 pungi de sânge fiecare.Un astfel de bolnav este în maresuferinţă, este la un pas de moartechiar, dacă nu primeşte sânge. Zilnicne rugăm de cei de la Centrul deTransfuzii să putem rezolvă problema“,spune Anca Trifan, managerulInstitutului de Gastroenterologieşi Hepatologie (IGH) Iaşi.
Criză fără sfârşit
Trifan a precizat că, zilnic, laIGH sunt cel puţin 2-3 pacienţicare necesită transfuzii de sânge şipentru care se fac eforturi să fieţinuţi în viaţă. Conform managerului,Institutul reuşeşte să acoperelunar maxim 60% din necesarulde sânge. „Când vine vorba desânge, depinde de noroc. Uneorisunt grupe de sânge pe care le primimuşor, alteori nu. Se mai amână intervenţiile chirurgicale înmăsura în care se poate“, a declaratFlorin Grămadă, purtătorulde cuvânt al Spitalului de Neurochirurgiedin Iaşi.Criza de sânge din judeţul Iaşieste una din veşnicele probleme alesistemului sanitar, pentru care nuse poate găsi rezolvare decât pe moment.
„Din ceea ce putem strângenoi de la donatori, acoperim maxim50-60% din solicitările care ne vinde la spitale. Pentru restul cazurilor,apelăm la ajutorul altor centre detransfuzii din judeţele Moldovei şi,dacă avem noroc, ne descurcăm“,explică Daniela Ilicenco, şefulCentrului de Transfuzii Iaşi.
Conform reprezentanţilor Centrului,la Iaşi sunt în medie 1.200de donatori pe lună. „La Iaşi estecentru regional medical, adicăsunt aduşi pacienţi din toată Moldova.Noi nu tratăm doar ieşenipentru care am putea acoperi necesarulde sânge, ci şi mii