Oltenii nu vor să renunţe la consumul mare de pâine, motivând că aceasta este săţioasă şi ieftină. Ei mănâncă lunar cu 24% mai multă pâine decât restul românilor. Potrivit datelor statistice, în trimestrul al doilea al acestui an, românii au consumat lunar în medie aproape 9,4 kg de pâine şi produse de franzelărie, 3,97 kg de carne şi preparate din carne, cam 6,2 litri de lapte, 3,48 kg de cartofi, peste 6,7 kg de legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete şi 2,5 kg de fructe. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, obiceiurile alimentare sunt însă diferite. „Pâinea şi produsele de franzelărie reprezintă alimente de bază în Oltenia, acestea înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,318 kg (24%) mai mult decât consumul mediu naţional“, a declarat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Oltenii au consumat în medie 11,708 kg de pâine şi produse de franzelărie, adică aproape 400 de grame/zi.
Prea săraci să renunţe la pâine Faptul că produsele de panificaţie ocupă un loc fruntaş în alimentaţia lor este recunoscut şi de craioveni. „Pâinea e aliment de bază. Pâinea, cartofii şi verdeaţa. Ce să facem, că mâncarea e scumpă, iar pensia a rămas la 400 de lei“, a spus Amalia Popescu, pensionară din Craiova. De fapt, mai toţi craiovenii îşi motivează „gusturile“ prin veniturile mici. „Pâinea e nelipsită de la masă că e foarte săţioasă şi e şi ieftină comparativ cu alte poduse. Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare“, a declarat Crina Sandu, altă pensionară din Bănie. Alţi craioveni îşi argumentează obiceiul culinar şi prin obişnuinţă. „Pâinea e nelipsită de la fiecare masă. Ne-am obişnuit aşa, că parcă fără pâine mâncarea nu are nici un gust. În plus, este şi ieftină şi te satură mai repede“, a explicat Georgel Ion, de 50 de ani.
Oltenii mănâncă tot mai multe legume Aceasta nu este o situaţie singulară