Pragul magazinelor şi al librăriilor este trecut în această lună mult mai des de către părinţii care vor să îi răsplătească cu un mic cadou pe copiii care au fost cuminţi. Doamna Maria este bunică. Are nu mai puţin de cinci nepoţi.
E musai să îşi deschidă larg punga cu bani. Trebuie să găsească ceva pe placul fiecăruia dintre prichindei. „Cea mai mică, Mihaela, are trei ani şi vrea o „măpuşă”. Nici acum nu poate zice păpuşă. În schimb, Andreea, care este în clasa a II-a, vrea un alt telefon mobil. Pe ăsta îl are de la şase ani, i l-a luat bunicu’, iar băiatul cel mare mi-a arătat o maşină de 600 de lei, cu acumulatori, care pot fi încărcaţi în priză. Noroc că încă nu am ieşit la pensie”, explică doamna.
Valeria Stan, librar, o sfătuieşte pe bunică. Are experienţă, iar vânzările au crescut în ultima perioadă chiar şi la cărţi. „Cel mai bine s-au cumpărat cărţile cu personaje din desene animate, dar şi CD-urile cu poveşti ”. În alte librării, vânzătoarele spun că părinţii îşi îndreaptă atenţia mai mult către enciclopedii, la preţuri pentru fiecare buzunar, de la 15 lei la 100 de lei.
Un joc de puzzle poate fi un cadou frumos. Costă între 65 de lei şi 95 de lei, iar atunci când fetiţa preferă o păpuşă care vorbeşte româneşte, părinţii trebuie să mai pună de-o parte încă 100 de lei. Ursuleţii de pluş pot fi găsiţi la preţuri cuprinse între 40 şi 60 de lei sau, dacă materialul din care este confecţionată jucăria nu este de calitate, preţul coboară la 10 lei.
Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, în perioada sărbătorilor de iarnă, librăriile practică reduceri. De exemplu, dacă o persoană cumpără cărţi în valoare de 40 de lei, aceasta este înscrisă automat la o tombolă organizată de Crăciun, care pune la bătaie premii surpriză.
Darul lui Moş Nicolae trebuie să aibă şi un pachet de dulciuri, care poate costa între 20 de lei şi 85 de lei, dacă a