Turiştii străini vizitează cel mai des Delta Dunării şi zonele cu animale sălbatice. Operatorii din ecoturism şi administratorii rezervaţiilor naturale se plâng că autorităţile române Turiştii străini vizitează cel mai des Delta Dunării şi zonele cu animale sălbatice.
Operatorii din ecoturism şi administratorii rezervaţiilor naturale se plâng că autorităţile române nu se implică deloc în promovarea acestuia în lume. Cu toate că tour-europenii consideră că România are un potenţial remarcabil, ecoturismul românesc nu inspiră destulă încredere turiştilor din vestul Europei, au spus operatorii români la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute de la Tuşnad.
"În România, ecoturismul e considerat o nişă foarte îngustă, iar turismul responsabil nu este destul de promovat de către autorităţi", a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism în România (AER). Erika Stanciu, reprezentanta WWF Programul Dunăre-Carpaţi, a spus că birocraţia şi nepăsarea autorităţilor sunt două mari probleme întâmpinate în vederea conservării zonelor protejate şi siturile Natura 2000.
Asociaţia de Ecoturism a dat publicităţii un studiu efectuat în rândul tour-operatorilor străini potrivit căruia turiştii vin în România pentru natura neatinsă de om şi pentru obiceiurile tradiţionale româneşti.
În topul destinaţiilor turistice se află Delta Dunării şi locurile unde trăiesc carnivorele mari ale României.
Documentul arată că un alt element îndrăgit de turiştii străini este ospitalitatea românească. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Ecoturism, informaţiile din studiu vor fi folosite pentru promovarea ecoturismului în străinătate.
Cum se obţine certificarea în ecoturism
În prezent, sistemul de certificare în ecoturism este reprezentat de un document care atestă nivelul ridicat al serviciilor unui operator. Acesta trebuie să inc