>> Dacă aveţi doar nasul înfundat, puteţi face exerciţii fizice uşoare. În cazul unei răceli puternice, e bine să aşteptaţi până la vindecarea organismului. Exerciţiile fizice >> Dacă aveţi doar nasul înfundat, puteţi face exerciţii fizice uşoare. În cazul unei răceli puternice, e bine să aşteptaţi până la vindecarea organismului.
Exerciţiile fizice reprezintă cea mai bună cale de întărire a sistemului imunitar şi de protejare a organismului împotriva infecţiilor. Însă mai multe studii au indicat că efectuarea acestora într-o perioadă în care sănătatea organismului este deja compromisă nu face decât să întârzie procesul de vindecare, explică cercetătorii, citaţi de iVillage.
Când avem o simplă răceală sau gripă, sistemul imunitar luptă pentru a ne vindeca cât mai repede. În aceste condiţii, dacă facem exerciţii fizice constant, efectele bolii asupra organismului se vor prelungi, iar vindecarea va întârzia. "Nu se poate da un sfat general, ca toate persoanele bolnave să nu mai facă niciun fel de mişcare.
Totul depinde de diverşi factori: cât de răcit este pacientul, vârsta acestuia sau patologia asociată răcelii. Nu se poate compara organismul unui tânăr perfect sănătos cu al unei persoane de 40-50 de ani care, pe lângă gripă, mai are şi diabet, o boală de inimă sau hipertensiune", a explicat dr. Ioana Maria Marinescu.
Aceasta a explicat că, de regulă, virozele, răcelile sau gripele sunt însoţite de dureri musculare cauzate de virusuri. "Efortul fizic presupune acumulare de acid lactic în muşchi. Adăugaţi la această stare şi durerile musculare specifice răcelii şi se va obţine o stare generală de disconfort", a continuat dr. Marinescu.
Recomandare în funcţie de localizarea durerii
Profesorul Craig Williams, membru al şcolii de sport şi educaţie pentru sănătate din cadrul Universităţii Exeter, a explicat că o metodă bună este