Scumpirea forţei de muncă, pe primul loc pe lista îngrijorărilor companiilor străine din România. Devenind tot mai scump, Estul a început să sperie Vestul. Tot mai multe companii Scumpirea forţei de muncă, pe primul loc pe lista îngrijorărilor companiilor străine din România.
Devenind tot mai scump, Estul a început să sperie Vestul. Tot mai multe companii vest-europene încep să considere mai rentabil să se reîntoarcă acasă decât să mai producă în Europa de Est.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat, săptămâna trecută, o masă rotundă pe tema Competitivitatea Pieţei Muncii în România, la care au chemat şi miniştri de resort.
Problemele semnalate de investitorii americani vizează "redresarea echilibrului dintre forţa de muncă pasivă şi cea activă, prevenirea migraţiei masive, estimată în prezent la 20% din forţa de muncă, corelarea specializărilor oferite de sistemul educaţional cu necesităţile pieţei muncii, precum şi adaptarea Legislaţiei Muncii la cerinţele economiei de piaţă".
Sunt teme care încep să devină tot mai prezente în discuţiile privind nivelul de atractivitate al economiei româneşti. Mesajul este clar - România începe să fie o destinaţie prea scumpă. Iar statisticile încep să vorbească de la sine. Un studiu recent al companiei de cercetare de piaţă Euromonitor plasează România printre primele ţări din Europa în ce priveşte creşterea costurilor cu forţa de muncă, de patru ori în ultimii şapte ani.
Aceasta arată că România este în pericol de a-şi pierde principalul element de competitivitate prin care atrăgea investitorii străini - costurile mici, în primul rând cu forţa de muncă.
Companiile germane dau semnalul retragerii din Est
Pentru ca tabloul să fie complet, nu trebuie uitate însă costurile imobiliare, o altă ameninţare pentru investitori. Spre exemplu, un studiu de ultimă o