Meditaţiile au devenit a doua şcoală
Examenul de admitere la facultate, mai important decât Bacalaureatul
„Anul acesta este unul al schimbării. E mai bine cu teza unică. Nu mi-ar fi plăcut să vină un elev care a luat note mari, după ce a dat cu sapa în curtea directorului sau a profesorului. La liceu, cel mai bine ar fi să dai test la obiectele specifice profilului”.
Aceasta este părerea Alexandrei, elevă în clasa a VIII-a, la Şcoala nr. 51 din Bucureşti. Procedura de evaluare a elevilor din ultimul an de gimnaziu s-a modificat anul acesta, testele naţionale fiind înlocuite de tezele unice.
„Acum avem mai puţin de învăţat, nu mai trebuie să parcurgem materia pentru mai mulţi ani”, crede Alina. Media de admitere la liceu va fi influenţată şi de media generală a celor patru ani de gimnaziu. „Nota spune cât de pregătit sau nepregătit eşti. Este o greutate pe umerii noştri. Poţi avea emoţii foarte mari, poţi uita ce ai învăţat. Cred că ponderea de 50% este prea mare pentru media de admitere”, susţine Andrei.
Elevii se plâng că profesorii sunt obligaţi să parcurgă, într-un timp foarte scurt, toată materia pentru teză. “La unele discipline, cum sunt geografia sau istoria, este foarte multă materie de predat, aşa că la ore nu facem altceva, ni se spune să mai facem noi rezumatul sau să mai citim din carte”, spune Corina.
Laur e mai categoric – „Am fost puşi în dificultate. Nu am ştiut de la începutul anului şcolar care o să fie materia pe care trebuie să o aprofundăm”. Când vine vorba de subiecte, un lucru e clar, matematica dă mari bătăi de cap.
O medie mare la Bacalaureat creşte şansele admiterii la facultate
Bacalaureatul şi examenul de admitere la facultate, care bat la uşă sunt pentru unii dintre elevii claselor a XII-a obstacolele pe care trebuie să le treacă. „Încă nu conştientizez, pe deplin. Nu sunt stresată şi ni