Între timp, administraţia Bush militează pentru o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului iranian
Opoziţia democrată vrea o nouă politică referitoare la Teheran
Cu riscul de a discredita discursul preşedintelui George W. Bush privind ameninţarea reprezentată de armele de distrugere în masă, serviciile de informaţii americane au făcut un anunţ suprinzător: Iranul şi-a suspendat în 2003 programul de dezvoltare a armelor nucleare.
Noile date contrazic declaraţiile făcute în urmă cu doi ani de oficiali din agenţiile de informaţii ale SUA potrivit cărora Teheranul dorea să obţină arme nucleare. În plus, în august, preşedintele Bush avertiza că goana Iranului după tehnologie nucleară ar putea conduce la un holocaust, dar că Statele Unite „se vor ridica împotriva acestui pericol înainte să fie prea târziu”. În octombrie, acelaşi Bush afirma că un Iran dotat cu arma nucleară ar putea avea drept rezultat un al treilea război mondial, potrivit „The Times”.
Ca să nu distrugă complet strategia de imagine construită de administraţia Bush pe tema Iranului, raportul prezentat luni de cele 16 agenţii de informaţii susţine că Teheranul nu a renunţat complet la opţiunea armei nucleare şi că ar putea fi capabil în perioada 2010-2015 să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru bomba atomică.
Dar serviciile americane de informaţii apreciază că Iranul nu deţine în prezent arme nucleare. „Decizia Teheranului de a-şi suspenda programul de arme nucleare sugerează că este mai puţin hotărât să dezvolte arme nucleare decât credeam noi din 2005“, se arată în text.
Raportul a fost publicat într-un moment în care SUA încearcă să îşi convingă partenerii să impună noi sancţiuni internaţionale Teheranului, din cauza refuzului său de a-şi suspenda cele mai sensibile activităţi nucleare. În ciuda documentului, Casa Albă a afirmat necesitatea „sporirii presi