S-a adeverit că alegerile legislative de duminică au fost "un referendum pentru Vladimir Putin": cu 64,1 la sută din voturi acordate formaţiunii Rusia Unită, cel puţin potrivit primelor S-a adeverit că alegerile legislative de duminică au fost "un referendum pentru Vladimir Putin": cu 64,1 la sută din voturi acordate formaţiunii Rusia Unită, cel puţin potrivit primelor rezultate parţiale.
Liderul partidului prezidenţial Boris Grâzlov a anunţat cucerirea Dumei. "Putem guverna singuri", a declarat el, făcând aluzie la majoritatea de peste 300 de mandate din cele 450 care-i permite Rusiei Unite să poată aproba orice hotărâre, inclusiv amendamentele constituţionale, fără să ceară sprijinul nimănui.
Doar trei partide au mai reuşit să depăşească pragul electoral de 7% pentru a intra în Duma de Stat: Partidul Comunist, Partidul ultranaţionalist al lui Vladimir Jirinovski (LDPR) şi partidul de stânga Rusia Justă. Faptul că celelalte trei partide au intrat în Dumă nu pare să complice viaţa Kremlinului.
Ultranaţionaliştii lui Jirinovski nu l-au contestat niciodată pe Putin, iar Rusia Justă este condusă de Serghei Mironov, preşedintele camerei superioare a parlamentului rus şi un susţinător atât de fervent al preşedintelui încât s-a pronunţat în repetate rânduri pentru prelungirea mandatului actualului lider de la Kremlin.
Liberalii din Sps şi din Iabloko au obţinut între 1 şi 1,5 la sută, în timp ce celelalte patru partide (cu excepţia celui Agrar, care a obţinut 2,4 la sută) au procentaje care încep cu zero. Numai comuniştii, cu 11,5 la sută, ar putea reprezenta parţial o voce în afara corului. Liderul PC, Ghennadi Ziuganov, a denunţat "un număr enorm de nereguli": "Opriţi-vă, distrugeţi ţara!", a fost apelul său către autorităţi care, potrivit afirmaţiilor sale, au "aranjat" votul pentru a ajunge la "rezultatul prestabilit".
Z