Institutul Israelian al Diamantelor (IDI) a semnat cu Liberia un acord în urma căruia experţii israelieni vor ajuta statul vest-african în identificarea resurselor de diamante. Este primul
Institutul Israelian al Diamantelor (IDI) a semnat cu Liberia un acord în urma căruia experţii israelieni vor ajuta statul vest-african în identificarea resurselor de diamante.
Este primul asemenea acord după ce ONU a decis ridicarea embargoului impus în urmă cu şase ani asupra extracţiei, comercializării şi exportului "diamantelor însângerate", care au întreţinut şi războiul civil din Liberia.
Fostul preşedinte liberian Charles Taylor este acuzat acum că a alimentat conflictul între naţiunile vecine prin furnizarea de arme şi bani către grupurile rebele, în schimbul diamantelor. Vânzarea diamantelor brute a servit astfel finanţării războaielor duse de rebeli împotriva guvernelor legitime din Angola, Coasta de Fildeş, Congo şi Sierra Leone. În 2002, guverne, firme şi ONG-uri din mai multe ţări au instituit Protocolul de la Kimberley, pentru combaterea acestui comerţ.
Aranjamentul legal admitea comerţul cu diamante dure numai între membrii Protocolului şi numai însoţit de un certificat. În prezent, există 46 de state semnatare ale documentului, iar comerţul ilegal cu diamante neşlefuite a scăzut. Experţii cred că noua ameninţare o reprezintă comerţul ilegal cu diamante, prin specularea diferenţelor de taxe asupra importurilor şi exporturilor diferitelor ţări.
Odată cu venirea la putere a preşedintei Ellen Johnson-Sirleaf, Liberia este considerat din nou un stat de drept, capabil să-şi folosească resursele pentru creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Iar IDI - care reprezintă industria israeliană a diamantelor şlefuite, cu exporturi de 6,6 miliarde de dolari în 2006 - consideră că Liberia are un potenţial important ca furnizor de diamant