Specialiştii avertizează că defrişările masive vor duce la creşterea emisiilor de carbon în atmosferă. Extinderea producţiei de biocombustibili nu reprezintă o soluţie viabilă pentru Specialiştii avertizează că defrişările masive vor duce la creşterea emisiilor de carbon în atmosferă.
Extinderea producţiei de biocombustibili nu reprezintă o soluţie viabilă pentru combaterea încălzirii globale şi chiar afectează mediul înconjurator, au avertizat experţii prezenţi la summitul de la Bali.
Potrivit specialiştilor, producţia de biocombustibili duce la defrişari masive ale pădurilor tropicale şi, implicit, la creşterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Spre deosebire de exploatarea combustibililor fosili, industria biocarburanţilor presupune areale pentru culturi extinse, care înlocuiesc vegetaţia spontană, dar şi culturile agricole pentru populaţie.
În opinia ecologiştilor, producţia de biocombustibili are un efect de bumerang asupra mediului, prefigurând, pe termen lung, penuria de alimente şi sărăcirea ţărilor aflate deja în dificultate.
La iniţiativa Greenpeace, mari organizaţii ecologice precum World Wildlife Fund şi Conservation International au lansat un apel global pentru stoparea conversiei pădurilor în plantaţii pentru biocombustibili. "Rezerva de oxigen a planetei este distrusă, iar în atmosferă sunt emise cantităţi masive de dioxid de carbon numai pentru ca occidentalii să aibă impresia că fac ceva împotriva încălzirii globale.
Realitatea este, din păcate, că fac mai mult rău", declara ieri James M. Taylor, specialist în politici de mediu la Heartland Institute din Chicago. Una dintre cele mai ameninţate ţări este chiar Indonezia, ale cărei păduri sunt defrişate masiv în ultima vreme, în numele "combustibililor verzi". Ironia face ca această ofensivă a producătorilor de biocombustibili să trimită Indonezia în topul