Jocurile firmelor de medicamente, ale farmaciilor, ale autoritatilor - toate au revenit in atentia publicului odata cu cazurile Dan Iosif, Florian Pittis ori Nicolae Dobrin. Ele au atras atentia mai mult decat oricand asupra cancerului, boala de care sufera din ce in ce mai multi romani. Insusi numarul bolnavilor este o necunoscuta – in vreme ce un raport al Centrului National de Statistica Sanitara numara peste 10.000 de copii tratati anual de cancer, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, spune ca ar fi vorba de numai 1.100 de copii. Ce stim sigur e ca ultimii ani au adus cresteri ale vanzarilor producatorilor de medicamente, care s-au ridicat la 120 de milioane de euro. Bolnavii se plang insa ca tratamentul oferit gratuit de stat este cel mai ieftin si nu cel care le asigura sanse mai mari de supravietuire.
UPDATE. Micile farmacii sunt dezarmate in fata deciziilor CNAS si in fata fortei financiare a lanturilor mari, „care fac jocurile”, ne scrie un farmacist care semneaza „Attila”. „Noi trebuie sa ne conformam la fiecare emanatie din partea CAS, indiferent cat de absurda, penibila sau nejustificata ar fi aceasta. Pe de alta parte, se vede clar si pt. cei dinafara sistemului ca jocurile nu le fac micile farmacii private, ci marile lanturi, sustinute de distribuitorii de care acestea apartin, impreuna cu producatorii de medicamente”.
Cititorul ne scrie ca au fost dezbatute mai multe solutii pentru problema plafoanelor la medicamente (mutarea la medici, eliminarea), insa autoritatile refuza sa le aplice intrucat functionarii „si-ar pierde obiectul muncii” iar banii din sistem „ar fi gestionati corect”.
Problemele sistemului de tratare a cancerului
● Bolnavii spun ca peste tratamentul asigurat de stat, trebuie sa plateasca sume mari de bani pentru medicamente performante si pentru costu