Activele nete ale fondurilor mutuale au scazut, luna trecuta, cu circa 160 milioane de lei (peste 46 milioane de euro), pana 732 milioane de lei (211 milioane de euro), in ciuda revenirii cotatiilor bursiere din ultimele zile ale lunii noiembrie.
Oferta publica initiala a Transgaz a afectat si acest segment al pietei de capital, potrivit managerilor de fonduri.
Pe piata fondurilor mutuale s-au inregistrat retrageri de fonduri, care s-au reorientat catre cea mai mare atractie a pietei de capital, oferta publica initiala a operatorului magistralelor de transport de gaze naturale, Transgaz, potrivit unora dintre managerii de fonduri.
Au avut de suferit chiar si fondurile de plasamente in instrumente cu venit fix (obligatiuni), “pentru ca multe resurse s-au reorientat catre oportunitatile de la Bursa si, mai ales, catre oferta publica a Transgaz”, crede Razvan Rusu, manager de fond la Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) Certinvest.
“In general, piata fondurilor mutuale a suferit din cauza scaderilor de pe piata de capital, mai ales fondurile de actiuni”, a declarat pentru Business Standard Florin Dolea, directorul general al Pioneer Asset Management.
Scaderea cu circa 18% a activelor nete ale celor 36 de fonduri mutuale s-a datorat, totusi, in cea mai mare parte, scaderilor cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Indicii BVB au inregistrat scaderi semnificative, intre -9% si -11,6%.
Cele mai mari scaderi ale valorii unitare a titlurilor au fost inregistrate de fondurile cu plasamente preponderente in actiuni, asa cum se vede in tabelul alaturat. De altfel, numai sase din 36 fonduri au inregistrat cresteri ale valorii titlurilor, toate fiind fonduri cu plasamente in instrumente bancare sau in instrumente cu venit fix, de tipul obligatiunilor. Cea mai profitabila investitie de luna tre