O inedită expoziţie de documente anticomuniste a fost inaugurată ieri la Centrul Cultural Reduta. Institutul Cultural Roman, împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii au prezentat aseară expoziţia denumită „Printre rânduri: Ecoul evenimentelor din 1956 în România”, realizată de istoricul Andreea Varga. De la vernisaj nu au lipsit Bogdan Popovici de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Braşov, Octav Bjoza - preşedintele AFDPR Braşov, Corina Pălăşan – expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi realizatoarea expoziţiei, Andreea Varga.
Expoziţia este formată dintr-o suită de documente din arhiva Europei Libere şi cea a Ministerului de Interne referitoare la revoltele şi mişcările de protest faţă de regimul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a evenimentelor din Ungaria din anul 1956. Notabile au fost mişcările studenţeşti şi cele ale altor grupuri contestatare din acea perioadă, urmate de arestările şi anchetele demarate împotriva celor implicaţi. Practic, atunci au fost efectuate mii de arestări, în urma cărora s-au acordat sentinţe care cumulează 14.000 de ani de închisoare. Peste 1.000 de studenţi s-au ales cu exmatricularea din universităţi, iar 30 au primit condamnări la moarte. Doar şase dintre cei 24 de tineri au scăpat cu viaţă.
Materialele de arhivă prezente în expoziţie scot în evidenţă faptul că, în România anului 1956, lupta împotriva regimului comunist nu a constat doar în proteste individuale, ci a fost asumată de organizaţii care au activat clandestin, cu programe detaliate. „Este o expoziţie despre România anului 1956 şi evenimentele dramatice de pe urma cărora cei care au suferit condamnări, în virtutea legislaţiei de atunci, îşi aşteaptă în continuarea reabilitarea”, a precizat preşedintele Asociaţiei