Astronomii spun că Pluto şi satelitul ei Charon au fost cândva o singură entitate. Până în 2009, ei se străduiesc să schimbe definiţia noţiunii de planetă astfel încât Pluto să Astronomii spun că Pluto şi satelitul ei Charon au fost cândva o singură entitate. Până în 2009, ei se străduiesc să schimbe definiţia noţiunii de planetă astfel încât Pluto să redevină ce a fost.
Un studiu de ultimă oră arată că planeta Pluto şi satelitul ei Charon au fost despărţite în trecut de către o rocă uriaşă. Dovada pentru acest lucru va fi adusă abia în 2015, când naveta spaţială "New Horizons" va ateriza pe Pluto pentru a culege date despre atmosfera de acolo. Din cauza ciocnirii cu un corp ceresc uriaş, Pluto e acum mult mai mică decât era iniţial, fapt ce i-a determinat pe cercetători să nu o mai considere planetă.
Dar chiar dacă, anul trecut, Pluto şi-a pierdut statutul de planetă, astronomii se vor "certa" până în 2009 pentru definiţia acestui cuvânt, anunţă revista "New Scientist". Acest lucru îi poate fi favorabil lui Pluto, deoarece, în funcţie de redefinirea sensului pentru planetă, ea îşi poate recăpăta statutul pierdut.
Definiţia actuală pentru cuvântul planetă a fost aspru criticată de către o parte din astronomi, pentru că este vagă şi arbitrară şi nu ia în considerare planetele din jurul altor stele. Astronomii care au restabilit sensul pentru termenul de planetă arată că opt sisteme, de la Mercur la Neptun, pot fi numite astfel, iar Pluto şi alte corpuri cereşti foarte îndepărtate de Pământ sunt, de fapt, corpuri cereşti mult mai mici.
Una dintre criticile aduse definiţiei de planetă e că aceasta trebuie să controleze spaţiul din jurul ei prin îndepărtarea obiectelor care circulă pe orbită. Cercetătorii aduc argumentul că Pământul şi alte planete uriaşe nu resping asteroizii care adesea pătrund chiar în atmosfera lor.
Încălzirea glob