Guvernul Tariceanu a incheiat un pact de incluziune sociala cu Bisericile Greco-Catolica si Romano-Catolica. Colaborarea Executiv-Biserica are si un cost: peste un milion de euro. Pe de alta parte, celelalte culte din Romania, cu exceptia celui ortodox, nu vor beneficia de acelasi tratament deoarece nu sunt considerate "reprezentative".
Reprezentantii Guvernului si cei ai Conferintei Episcopilor din Romania (CER) vor colabora la nivel central si local pentru derularea unor programe de integrare sociala a persoanelor defavorizate. Nu se stie deocamdata cat vor costa aceste programe, dar, pentru a-i multumi si pe catolici, Guvernul va sprijini financiar, pentru inceput, doua proiecte derulate de acestia.
Daca in luna octombrie Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a primit de la Guvern o donatie de aproape 10 milioane de euro pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, Biserica Greco-Catolica va primi pentru ridicarea Catedralei de la Reghin peste 850.000 de euro. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ne-a spus ca "prima transa de bani va fi trimisa pana la sfarsitul acestui an". De o suma mai mica, dar deloc de neglijat, va beneficia Biserica Romano-Catolica. Orga de la Catedrala Sfantul Iosif din Capitala va fi supusa unei operatiuni de refacere in valoare de 300.000 de euro, bani pe care Iorgulescu ii considera "cam multi", dar precizeaza ca exista bunavointa si va acorda tot sprijinul: "Speram sa putem ajuta, chiar daca ni s-au cerut sume destul de mari".
Protocolul de incluziune sociala semnat ieri cu Bisericile Greco-Catolica si Romano-Catolica se bazeaza pe textul documentului care a fost parafat cu BOR acum o luna, singurele diferente regasindu-se in numele bisericilor, dupa cum remarca Cristian Teglas, secretarul Comisiei Sinodale din Biserica Greco-Catolica. Mai mult, in actul semnat ieri s-a strecurat o greseala din cel sem