Dacă n-ar exista divorţuri, SUA ar putea economisi peste 73 miliarde de kilowaţi pe oră şi 2.373 miliarde de litri de apă, arată un grup de cercetători de la Universitatea de stat din Dacă n-ar exista divorţuri, SUA ar putea economisi peste 73 miliarde de kilowaţi pe oră şi 2.373 miliarde de litri de apă, arată un grup de cercetători de la Universitatea de stat din Michigan, SUA, informează AFP.
Explicaţia constă în faptul că un divorţ înseamnă separarea celor doi soţi şi, implicit, mutarea unuia dintre ei într-o nouă locuinţă. O familie destrămată presupune astfel de două ori mai multe terenuri, de două ori mai multe echipamente consacrate locuinţelor şi, în final, de două ori mai multă energie investită.
Acelaşi studiu relevă faptul că, atunci când este căsătorită, o persoană are tendinţa de a fi mai echilibrată în gestionarea resurselor, faţă de una divorţată care, nemaiavând decât propria-i grijă, îşi permite să fie mai risipitoare.
Despărţirile duc la duşuri mai dese
Astfel, în SUA, în 2005, gospodăriile persoanelor divorţate au cheltuit cu 56% mai multă electricitate şi apă de persoană decât în cazul cuplurilor căsătorite şi au folosit cu 61% mai multe resurse energetice de persoană decât înainte de separare, au mai arătat cercetătorii în urma unui studiu care a urmărit evoluţia a 3.283 de cămine.
Ei au constatat că, din cauza unui consum mai mare de persoană, un individ divorţat poate genera, în gospodăria sa, şi o cantitate mai mare de deşeuri poluante, solide sau lichide, şi de gaze cu efect de seră care contribuie la accelerarea schimbărilor climatice şi la distrugerea biodiversităţii.
Nici rata divorţurilor nu pare să-i liniştească pe cercetătorii americani. Dimpotrivă. În SUA, cererile de divorţ au crescut direct proporţional cu numărul de cămine formate în urma despărţirilor - de la 5%, în 1970, la 1