Fermierii braileni nu au resimtit in nici un fel, pina acum, integrarea in Uniunea Europeana. Fie ca au afaceri mari, cu sute de hectare in spate, sau cultiva doar citeva parcele care le asigura supravietuirea, agricultorii nostri se vad acum, la finele unui an agricol, complet dezarmati. Principalii vinovati, cred ei, sint "mai marii de la Bucuresti", fie ca sint guvernanti, politicieni sau oficiali ai Ministerului Agriculturii. Deopotriva acestia au dat dovada ca nu sint capabili sa gestioneze o criza sau sa coordoneze o activitate in "ritm" european si la cerintele comunitare. Posibilitatea activarii clauzei de salvgardare si intirzierea aprobarii Planului National de Dezvoltare Rurala, deci vaduvirea agriculturii, timp de un an, de fonduri impresionante (miliarde de euro), spun ei, sint argumente solide care le sustin pozitia. Asa ca, in ciuda promisiunilor si sperantelor, agricultorii nostri au fost nevoiti sa faca fata singuri anului 2007, un an extrem de greu, cu finantari limitate si cu productii mici cauzate de conditiile meteo.
"Chinuiti am fost, chinuiti sintem si acum"
Zilele trecute, Caravana "Hoinari prin Baragan" a trecut prin satele Chiscani si Tudor Vladimirescu. Reporterii nostri au stat de vorba cu citiva localnici. Cei mai multi considera ca sint inca mult prea saraci pentru a avea pretentii de tarani europeni.
"Ce sa vorbim! Taran european. Chinuiti am fost, chinuiti sintem si acum. Asa a fost sortit dintotdeauna taranul. Cu ce sa ne simtim mai europeni. Cu toate astea care sint scumpe foc, pensiile si salariile care sint asa cum sint. Pamintul l-am dat in arenda, ca nu mai avem putere sa-l muncim, da' nu prea s-a facut anul acesta. Ne-a dat doar 600 kg griu/ha, iar ce am oprit de am lucrat noi, asa pentru animale, nu s-a facut nimic din cauza secetei. Multi sintem batrini nu prea mai avem