Aceste împrumuturi reprezintă, în prezent, 78% din totalul creditelor pentru populaţie. Apetitul românilor pentru achiziţia de bunuri de larg consum pe credit continuă să afecteze Aceste împrumuturi reprezintă, în prezent, 78% din totalul creditelor pentru populaţie.
Apetitul românilor pentru achiziţia de bunuri de larg consum pe credit continuă să afecteze stabilitatea sistemului bancar autohton. La aceasta contribuie şi evaluarea deficitară a riscurilor şi instabilităţilor de pe pieţele valutare, de către persoanele care se împrumută. Pericolul instabilităţii din mediul bancar îşi poate găsi rezolvarea începând cu 1 ianuarie 2008.
Structura actuală a creditelor acordate populaţiei continuă să genereze riscuri suplimentare, din cauza înclinaţiei accentuate de îndatorare pentru achiziţionarea de bunuri de consum. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României, consideră că riscurile sunt determinate în principal de doi factori.
Primul se referă la ponderea ridicată, de 78% a creditelor de consum în totalul împrumuturilor pentru populaţie, iar cel de-al doilea la deprecierea mai rapidă a bunurilor achiziţionate pe credit, comparativ cu perioada de amortizare a împrumutului.
În opinia analistului Bogdan Baltazar, riscurile sunt determinate, în primul rând, de o analiză şi o evaluare incorecte a riscurilor specifice. "De exemplu, cei care se împrumută într-o monedă, alta decât cea în care îşi încasează veniturile salariale, se expun unui risc suplimentar, fiind afectaţi direct de evoluţia cursului de schimb.
Ameninţarea este cu atât mai mare cu cât peste jumătate din totalul creditelor acordate sunt în valută." Analistul a mai precizat pentru "Adevărul", faptul că relaxarea normelor de creditare de către banca centrală este, de asemenea, în măsură să alimenteze riscurile la nivel de sistem.
Argumentul prin