Traian Basescu a forţat fuziunea PD cu PLD, rezultând PDL, pentru a nu risca sa ramâna fara un mare partid, pe care şi-l doreşte in parlament in perspectiva unui al doilea mandat prezidenţial. Pe baza analizelor postelectorale, şeful statului i-a convins pe Emil Boc si pe Theodor Stolojan ca momentul nu mai poate fi amânat. Sursa: Mediafax Foto
Anunţul intempestiv al apariţiei Partidului Democrat Liberal din fuziunea PD cu PLD a fost motivat de teama lui Traian Băsescu că o amânare a deciziei îl va lăsa fără partidul pe care şi-l dorea în parlament, în perspectiva celui de-al doilea mandat prezidenţial.
Riscul venea din faptul că apăruseră tensiuni între cele două tabere, pe de o parte pentru că democraţii vedeau fuziunea la un orizont cât mai îndepărtat în timp, de cealaltă parte pentru că liberal-democraţii erau nemulţumiţi că oferta PD presupunea poziţii marginale pentru liderii partidului.
Moţiunea de cenzurăa pus paie pe foc
Surse din cele două partide susţin că tensiunile s-au amplificat în perioada campaniei electorale, din cauza faptului că PD nu a acordat un sprijin consistent demersului PLD de a depune moţiunea de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu.
Apariţia cât mai grabnică a noului partid a fost forţată în perspectiva alegerilor locale, unde un scor bun pentru PDL ar fi un semnal important pentru parlamentare.
De altfel, potrivit analizelor postelectorale făcute de democraţi, PD şi PLD are potenţialul să câştige majoritatea consiliilor judeţene, dacă îşi conservă cota electorală de la euroalegeri. Studiile făcute la Cotroceni relevă că PD nu ar avea şanse prea mari de creştere, ba dimpotrivă, în vreme ce PLD se încadrează pe un trend ascendent.
Totodată, din analize reiese că un singur partid, rezultat din fuziunea celor două, ar obţine mai mult decât cele două