Cu 0,33 hectare de pădure la un locuitor, depăşim Germania, Luxemburg, Cehia şi Slovacia
România se situează pe locul 13 în Europa în ceea ce priveşte suprafeţele împădurite, a spus marţi Attila Korodi, ministrul Mediului. Suprafaţa împădurită a ţării este de 26%, aflându-se sub media europeană cu 2,6 procente.
Ţările similare României ca relief şi condiţii climatice au o situaţie mult mai bună: Austria este împădurită în proporţie de 38%, Cehia şi Slovacia au 34,7% pădure, iar Bulgaria are 32,5%. Nici dacă raportăm suprafaţa împădurită a României la numărul de locuitori nu ieşim prea bine: din acest punct de vedere ocupăm locul 10 în Europa, cu 0,33 hectare pe cap de locuitor. Sub noi se situează Germania (0,13 hectare la un locuitor) Luxemburg (0,25 hectare), Cehia şi Slovacia (0,29 hectare). Pe primele locuri se află ţările nordice: Finlanda (4,66 hectare la un locuitor), Suedia (2,88hectare) şi Norvegia (2,32hectare).
Călăraşiul, cel mai sărac în păduri
Cel mai sărac judeţ în păduri este Călăraşiul, potrivit ministrului Korodi. Doar 4,2% din suprafaţa acestuia este împădurită. Urmează Teleormanul cu 5%, Constanţa cu 5,5%, Brăila (5,7%), Ialomiţa (5,8%), Galaţi (8,3%) şi Olt (9,6%).
“Pe plan mondial se consideră că, pentru satisfacerea nevoilor de lemn, dar şi pentru ca pădurile să-şi realizeze funcţiile de protecţie, procentul minim de împădurire a teritoriului unei ţări nu trebuie scadă sub 25%. Astfel, putem spune ca procentul de 26,7% de suprafeţe împădurite din ţara noastră înseamnă foarte puţin peste procentul minim admisibil”, a adăugat ministrul Mediului. Marţi, la Călăraşi, Attila Korodi a pus umărul la plantarea celor 55.000 de copaci, incluşi în programul “O maşină, un copac”. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Porsche România. (A.B.T., L.G.P.)
Cu 0,33 hectare de pădure la un locuitor, depăşim German