Petre Roman, primul premier postdecembrist al României şi fondatorul Partidului Democrat, desprins în 1991 din FSN, nu crede în viabilitatea proiectului politic anunţat de Emil Boc şi Theodor
Petre Roman, primul premier postdecembrist al României şi fondatorul Partidului Democrat, desprins în 1991 din FSN, nu crede în viabilitatea proiectului politic anunţat de Emil Boc şi Theodor Stolojan.
Fostul lider al PD consideră că viitorul Partid Democrat Liberal, ce va rezulta din fuziunea PD şi PLD, nu va obţine, la următoarele alegeri, majoritatea parlamentară necesară pentru a forma guvernul. Petre Roman afirmă că electoratul tradiţional de dreapta, şi mai cu seamă cel al PNL, nu-l va urma pe Boc şi Stolojan.
Adevărul: Cum vedeţi dispariţia "brand"-ului PD, ca fondator al acestuia?
Petre Roman: Sincer să fiu nu-mi vine a crede, pur şi simplu. Încă nu pot să cred că Partidul Democrat, ca partid al reformei şi cu oamenii cei mai reformişti şi modernişti din societatea românească - aşa cum l-am fondat -, a intrat într-o spirală degradantă. Este vorba despre pierderea identităţii, dacă lucrul acesta se întâmplă.
- Este Traian Băsescu responsabil pentru asta? Îl cunoaşteţi foarte bine pentru că a crescut "la umbra" dumneavoastră.
- Nu vreau să intru într-o polemică, acum, cu Băsescu. S-a întâmplat un lucru asupra căruia m-am pronunţat la vremea respectivă, şi anume transformarea PD din partid de stânga în partid de dreapta, printr-un vot unanim de cinci minute. A fost o primă etapă. A doua este că nimeni nu mai înţelege ce combinaţie de oameni a rezultat, mai ales acum după anunţarea constituirii Partidului Democrat Liberal. Mă întreb ce va fi în etapa a treia. E o spirală pe care eu o văd negativă.
- Are vreo şansă noul PDL să atragă o parte din electoratul liberalilor?
- Nu cred. Dimpotrivă. Categoria de oame