După ce, în sesiunea din 23 noiembrie, a atins un nou minim istoric faţă de euro, la 1,4966, dolarul şi-a schimbat trendul, cel puţin pe termen scurt. Pierderile înregistrate de marile corporaţii financiare ca urmare a investiţiilor în pieţele de credit, în special în piaţa sub-prime, au determinat o creştere, în ultimele săptămâni, a fenomenului de risk-aversion în rândurile investitorilor. Aceştia s-au retras atât din strategiile carry-trades, cât şi din pieţe
După ce, în sesiunea din 23 noiembrie, a atins un nou minim istoric faţă de euro, la 1,4966, dolarul şi-a schimbat trendul, cel puţin pe termen scurt. Pierderile înregistrate de marile corporaţii financiare ca urmare a investiţiilor în pieţele de credit, în special în piaţa sub-prime, au determinat o creştere, în ultimele săptămâni, a fenomenului de risk-aversion în rândurile investitorilor.
Aceştia s-au retras atât din strategiile carry-trades, cât şi din pieţele de capital. Însă, odată cu primele veşti bune din sectorul financiar, investitorii şi-au închis rapid o parte din poziţiile short pe dolar, acesta înregistrând un rebound, până la 1,4708, în sesiunea din 28 noiembrie. În acelaşi timp, dolarul a crescut şi faţă de yenul japonez, de la 107,20, minimul de aproape doi ani şi jumătate, la peste 110. Motivaţia: investiţia anunţată de Abu Dhabi Investment Authority în Citigroup. În plus, datele macroeconomice care au sosit din Statele Unite au arătat că economia se resimte de la criza din pieţele financiare, alimentând astfel speculaţia că Federal Reserve va reduce dobânda de referinţă la viitoarea întâlnire, care va avea loc în decembrie.
Valoarea ordinelor pentru bunurile de folosinţă îndelungată a scăzut în octombrie cu 0,4%, iar vânzările de case existente au înregistrat o scădere cu 1,2%.
Dacă tra