Prichindeii sunt aşteptaţi să asculte basmul de seară, citit de vedete.
Poveştile sunt nemuritoaredoar când le citeşti“. Aşa scriepe uşa ce duce spre subsolulde la Cărtureşti, unde, depatru zile încoace, se citesc basmepentru cei mici şi se bea lapte cu cacao.De dragul copilăriei, în spiritul Sărbătorilorde Crăciun. Poveştile nemuritoaresunt citite de actori şi vedete deteleviziune, cei mici nu plătesc bilet -ba, mai mult, pot veni şi cu părinţii -, iardeliciosul lapte cald cu cacao, servit încăniţe colorate, este din partea casei.
În subsolul văruit în alb, aşezaţi pepernuţe multicolore, dotate cu mânuţe,urechi şi codiţe, vreo 14 copilaşi ascultăaventura cu „Prâslea cel Voinic şimerele de aur“, citită de Iuliana Tudor(vedeta care prezintă emisiuni cumuzică populară şi folclor la TeleviziuneaRomână). O fetiţă cu părul buclese foieşte de colo-colo în aşteptareafinalului. Are numai vreo patru ani şinu înţelege exact de ce se luptă voiniculcu zmeul sau de ce ar fura-o cineva pefata împăratului.
„Zmeul e un taur cu cap de om“
„Scoase Prâslea paloşul şi...“, citeşteIuliana din cartea cu coperţi vechi,semnată „BASME“. Doi puşti comenteazăpe marginea paloşului. „Sssttt!!!“,le recomandă din spate unul dintreorganizatorii „Serii cu poveşti“: „Staţicuminţi şi ascultaţi, dacă mai vreţilapte cu cacao!“.
Povestea curge mai departe, bineleînvinge răul, Prâslea ajunge la castel,împăratul îl recunoaşte şi, după o oră şiceva de basm, se apropie finalul cu „amîncălecat pe-o şa...“. „Şi-am încălecatpe-o căpşună şi v-am spus o mareminciună“, completează o fetiţă dinpublic.
După poveste, vin discuţiile lămuritoareşi contradictorii: „Prâslea eracurajos pentru că avea inteligenţă“, „Ba- pentru că era prinţ!“. Sau că „ Zmeule un taur cu cap de om“ ori „Un balaurînfricoşător!“. Şi dacă în privinţa feţelorpersonajelor