Persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor sunt obligate să se înregistreze la organul fiscal ca şi plătitor de TVA imediat ce depăşesc plafonul de 35.000 de euro. Cursul luat Persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor sunt obligate să se înregistreze la organul fiscal ca şi plătitor de TVA imediat ce depăşesc plafonul de 35.000 de euro. Cursul luat în calcul este cel valabil în prima zi a anului 2007, respectiv 1 ianuarie.
Specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au explicat pentru "Adevărul" care este procedura de înregistrare. Persoana în cauză trebuie aşadar să se prezinte la administratia financiară de care aparţine, în termen de maximum zece zile de la depăşirea plafonului de 35.000 de euro.
Aici va completa fomularul 070, prin intermediul căruia persoana fizică primeşte un Cod de Identificare Fiscală (CIF) şi va anexa, totodată, dovezile care atestă depăşirea plafonului respectiv (n.r. - adeverinţe, documente etc).
Din momentul în care persoana fizică devine plătitor de TVA, aceasta va fi obligată să depună trimestrial sau lunar (în funcţie de valoarea veniturilor realizate) decontul de TVA, respectiv formularul 300. "La cheltuielile care se realizează pentru desfăşurarea activităţii se poate deduce TVA-ul exact ca la o firmă.
Diferenţa dintre TVA-ul colectat şi cel deductibil se plăteşte", au mai explicat sursele citate, precizând însă că, în acest moment, nu este foarte clară procedura de calcul al TVA-ului datorat de contribuabilii care obţin acest gen de venituri. Persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor mai mari de 35.000 de euro, dar nu se înregistrează ca plătitori de TVA riscă, potrivit articolului 189 din Codul de Procedură Fiscală, amenzi contravenţionale.
De la 1 ianuarie 2007, toţi cei care realizează activităţi economice sau pre