Primaria Constanta nu renunta la realizarea oraselului lacustru si a statiei de teleschi pe apa lacului Siutghiol, chiar si in conditiile in care lacul se bucura de protectie speciala, fiind declarat sit Natura 2000, informeaza "Cotidianul" in pagina online de miercuri.
Proiectul de realizare a statiei de teleschi in statiunea Mamaia, pe lacul Siutghiol, a fost supus unei dezbateri publice, plan urbanistic ce are ca obiective amplasarea unui complex pentru teleschi nautic, alcatuit dintr-o constructie ce deserveste acest tip de functiune si un sistem de cabluri si piloni pe conturul traseului.
Potrivit inititatorilor proiectului, instalatia de teleschi va avea cinci piloni amplasati in apa, lungimea totala a traseului de cablu fiind de 751 de metri. Pilonii vor fi fixati pe fundul lacului cu ajutorul unor placi de metal, realizarea proiectului fiind posibila pe 5,8 hecatre de apa.
In ceea ce priveste traficul auto si cel pietonal, accesul in zona unde va fi amplasat teleschiul se va face din Bulevardul Mamaia prin realizarea unei alei pietonale.
Lucrarile de constructie a teleschiului a putea incepe, cel mai devreme, in tomna lui 2008. In legatura cu afectarea biodiversitatii lacului Siutghiol, care a devenit sit Natura 2000, realizatorii studiului spun ca au descoperit doua specii de pasari, respectiv pescarusul mic si chira de apa, in numar nesemnificativ. In replica, Societatea Ornitologica Romana spune ca nu mai putin de 31 de specii de pasari protejate cuibaresc pe lacul Siutghiol.
In ciuda faptului ca lacul Siutghiol se afla in administrarea Directiei Dobrogea-Litoral, potrivit directorului din cadrul Directiei Integrare Europeana, Mediu si Programe a Primariei Constanta, Ani Merla, legislatia permite autoritatilor locale sa realizeze studii de fezabilitate pentru proiecte de lucrari pe terenuri aflate