Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă prin care comerţul cu echipamente militare şi cercetarea militară vor fi modificate radical. Directiva a fost adoptată în reuniunea comisarilor de la Bruxelles. Prevederile se referă în special la simplificarea procedurilor pentru importul şi exportul de piese pentru echipamentele militare, certificarea companiilor europene care fabrică produse militare la nivelul Uniunii, prin înfiinţarea unei liste comune a acestor societăţi.
Vor exista şi reglementări mai clare în privinţa licenţelor acordate companiilor la livrarea de echipamente sau doar de componente şi piese de schimb. Comisarul european Guenter Verheugen a declarat, după reuniune, că prin această directivă, Comisia dă Europei instrumentele necesare să îşi creeze o industrie competitivă de apărare. „Nivelul apărării în UE în ultmii ani a scăzut, Uniunea cheltuind mai puţin de jumătate din fondurile alocate de SUA apărării, respectiv 180 miliarde euro, faţă de 480 miliarde euro“, a spus Verheugen. Situaţia este în dezavantajul UE şi la capitolul cercetare în apărare, unde fondurile alocate în 2005 reprezintă doar a şasea parte din sumele cheltuite de SUA în domeniu.
În opinia lui Verheugen, Europa are nevoie de tehnologii noi şi moderne, cu care să îşi doteze trupele care participă la acţiuni în zonele de conflict din întreaga lume. Se vizează însă şi reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte aprobările pentru exportul de piese pentru domeniul militar. Directiva introduce licenţe diferenţiate pentru producători, respectiv o licenţă generală pentru livrarea de produse şi piese şi licenţe globale, pentru sectoare diferite ale industriei de armament. (D.M.)
Comisia Europeană a adoptat o nouă directivă prin care comerţul cu echipamente militare şi cercetarea militară vor fi modificate radical. Directiva a fost adoptată în reuniunea comisarilor de la B