Timp de trei ani, aprecierea leului i-a făcut pe mulţi fericiţi: a micşorat ratele la creditele în valută, a ieftinit produsele de import. În noiembrie însă, situaţia s-a inversat, leul mai slab mărind cheltuielile. Capital analizează cum afectează evoluţia cursului cheltuielile de zi cu zi ale unei familii şi ce se poate întâmpla în 2008. Ionuţ M. plăteşte lună de lună o rată de 100 de euro pentru un apartament cumpărat în 2005. În ultimele luni s-a obişnuit
Timp de trei ani, aprecierea leului i-a făcut pe mulţi fericiţi: a micşorat ratele la creditele în valută, a ieftinit produsele de import. În noiembrie însă, situaţia s-a inversat, leul mai slab mărind cheltuielile. Capital analizează cum afectează evoluţia cursului cheltuielile de zi cu zi ale unei familii şi ce se poate întâmpla în 2008.
Ionuţ M. plăteşte lună de lună o rată de 100 de euro pentru un apartament cumpărat în 2005. În ultimele luni s-a obişnuit să se ducă la bancă cu 340 de lei, sumă puţin mai mare decât rata. Săptămâna trecută însă, casiera i-a mai cerut 20 de lei.
În primele trei săptămâni din noiembrie, leul a pierdut aproape 10% în faţa euro. Cursul monedei europene a plecat de la un minim de 3,3107 lei şi a ajuns şi la aproape 3,7 lei în cursul şedinţei de tranzacţionare din 23 noiembrie.
Dacă până acum românii au simţit doar efectele benefice ale unui curs mai liber, acum începe să se vadă şi faţa „întunecată“ a flexibilităţii cotaţiilor valutare.
În perioadele de apreciere ale monedei naţionale, ratele la creditele în valută intră la apă, la fel şi chiriile plătite în lei şi calculate după cursul euro. Un alt efect, care de obicei apare cu o întârziere de câteva luni, este reducerea inflaţiei prin ieftinirea produselor de import.
Perioade