Pana pe 10 decembrie, pasionatii bucatariei elene au Grecia in Bucuresti, sub forma unui festival al bucatariei grecesti. Festivalul e organizat de Ambasada Greciei, la restaurantul "Café Theatro" al Hotelului Novotel. Pentru acest prilej au fost adusi patru bucatari greci profesionisti, "trecuti prin scoli faimoase", cum s-a exprimat trimisul ambasadei elene cu acest prilej, in scurta conferinta de presa ce a precedat evenimentul. Fiecare bucatar are o specializare: Yannis – mancaruri calde, Antonis – aperitive si salate, Apostolis – dulciuri, ajutati de talentata Leni.
Festivalul, gandit ca o incercare de a apropia comunitatile de expatriati de consumatorii romani, a adunat o multime de greci la costum, dar si oameni de afaceri romani. Curiosii s-au putut bucura de toate preparatele, festivalul fiind organizat ca un bufet de tip "platesti (80 de lei) si mananci cat poti" – preparatele calde stau in cuve inchise, salatele si dulciurile, pe platouri; dintre bauturi, nu lipsesc ouzo si trei feluri de vinuri seci – "spre deosebire de orientali, care prefera vinurile dulci, grecii sunt amatori de vinuri seci", a explicat trimisul ambasadei.
Salatele sunt de o varietate incredibila si te ajuta sa-ti faci o idee despre caracterul sanatos al dietei grecesti: cateva sunt cu iaurt – nu lipseste salata tzatziki, in versiunea originala frusta, cu castraveti, iaurt si usturoi, fara alte imbunatatiri nefaste. "Salata greceasca", cu rosii, masline si bucati de branza feta, nu lipseste nici ea, si nici salatele din oleaginoase (linte verde si fasole cu bob mic). O delicioasa salata facuta dintr-un amestec de branzeturi traditionale uimeste prin savoarea ingredientelor amestecate, iar salata de vinete apare sub forma neasteptata a unor fasii de vinete crude cu otet. Fructele de mare au fost prezente in trei ipostaze – salata cu filé de somn, salata marinata de cara