Cele mai frecvente criterii de discriminare in Romania sunt etnia, saracia si varsta, iar femeile din aceste categorii sunt cel mai des tratate diferentiat, se arata intr-un studiu privind discriminarea multipla din Romania prezentat de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES).
Potrivit cercetarii, realizate de Societatea de Studii Feministe ANA, la cererea ANES, atat in spatiile publice, in relatia cu autoritatile locale, dar si in accesul la educatie si sanatate, femeile rome, femeile sarace si femeile cu handicap sunt cel mai adesea supuse la acte de discriminare.
Insa, pe piata muncii barbatii tineri si cei in varsta se contureaza drept grupuri cu risc crescut de discriminare la angajare, pe cand femeile tinere si varstnice sunt mult mai expuse riscului discriminarii la locul de munca.
In acelasi timp, aproape 17% dintre cei investigati s-au simtit tratati diferit cel putin o data in ultimii trei ani, principalele criterii invocate ca baza a discriminarii fiind etnia, saracia si varsta.
Studiul mai releva faptul ca zonele in care se manifesta cu precadere tratamentele diferentiate sunt in relatia cu autoritatile, in locurile publice si la locul de munca. Mai mult decat atat, 32% dintre victimele discriminarii evita sa mai mearga in acele locuri in care sunt pusi in situatii de discriminare, locuri precum institutiile autoritatilor centrale si locale, spitale si policlinici.
In consecinta, realizatorii studiului au concluzionat ca discriminarea si tratamentul diferentiat pot conduce chiar la autoexcluziune si automarginalizare. In general, cei care discrimineaza in Romania sunt barbati de varsta medie in pozitii de funtionar public (in 28,9% din cazuri), sef sau coleg (23,8%) si personal medical (18,4%).
Rezultatele studiului mai arata si faptul ca aproape un s