Piata fortei de munca se afla abia la inceputul unei crize de personal, urmand ca varful acestei crize sa se resimta abia peste 10-12 ani, pe fondul adancirii declinului demografic, este de parere ministrul muncii Paul Pacuraru.
"Maximul crizei de forta de munca va fi atins peste 10-12 ani, in conditiile in care generatiile nascute dupa anul 1990 sunt din ce in ce mai putin numeroase. Deocamdata, nu se resimte pe deplin efectul lipsei de oameni, intrucat aceste generatii nu au intrat inca pe piata muncii", a explicat Pacuraru pentru ZF.
El a mai spus ca deficitul de personal din economie este estimat in prezent la aproximativ 300.000 de oameni, urmand sa depaseasca un milion in urmatorii cativa ani.
"Ne asteapta cel putin 10-15 ani de criza pe piata fortei de munca. S-a creat un gol de personal specializat la mai multe niveluri care va actiona ca un bulgare de zapada de la an la an, avand efecte negative pe termen mediu si lung", apreciaza ministrul muncii.
Pacuraru a mai spus ca Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse face in prezent, prin Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, o analiza de evaluare a deficitului de pe piata fortei de munca la nivel judetean, datele colectate pana in prezent aratand ca deficitele sunt de ordinul zecilor de mii la nivel judetean.
Printre cele mai afectate domenii, Pacuraru enumera constructiile, industria textila, industria alimentara si cea a constructiilor de masini.
O posibila solutie la criza de personal este imigrarea, respectiv aducerea de forta de munca din strainatate, afirma ministrul muncii. Ideea a mai fost avansata anterior si de Oficiul Roman pentru Imigrari, ca solutie rapida la actuala criza de forta de lucru la nivel national.
Pe de alta parte, piata nu pare sa fie foarte receptiva la aceasta varianta, in conditiile in care 84% dintre cei 600 de angajatori din co