Ambasadorul Romăniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a atras atenţia asupra comentariilor făcute in cadrul unei conferinţe de presă susţinută in ajunul Zilei Naţionale a Romăniei, comentarii referitoare la inutilitatea Tratatului de Pace dintre Puterile Aliate şi Asociate cu Romănia, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
Ambasadorul Romăniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a atras atenţia asupra comentariilor făcute in cadrul unei conferinţe de presă susţinută in ajunul Zilei Naţionale a Romăniei, comentarii referitoare la inutilitatea Tratatului de Pace dintre Puterile Aliate şi Asociate cu Romănia, semnat la Paris la 10 februarie 1947. Potrivit respectivului document, "Graniţa dintre Romănia şi URSS este graniţa care a fost convenită intre Romănia şi URSS in 1940".
REFERINŢa. Insistenţa Chişinăului de a introduce o referinţă la Tratatul de la Paris in Acordul de frontieră moldo-romăn l-a determinat pe ambasadorul Romăniei, Filip Teodorescu, să explice, la respectiva conferinţă de presă, de ce Romănia nu poate accepta propunerea părţii moldoveneşti. "Romănia este prima interesată să aibă un Tratat de bază şi un Tratat de frontieră cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenţa părţii moldovene de a introduce prevederi şi referiri de neconceput pentru un stat modern european. Este clar că din 1940 şi pănă in 1947 Romănia nu a incheiat nici un fel de acord cu URSS in legătură cu o asemenea graniţă. Deci e un fals istoric şi, dacă atunci a fost acceptat, este pentru că Romănia era un stat invins, ocupat şi fără posibilitatea de a-şi apăra interesele sale suverane", a argumentat ambasadorul Teodorescu. "Este evident că, in anul 2007, acceptarea aceluiaşi fals istoric care s-a făcut i